Whippet rotuna

Olet kiinnostunut whippetistä? Loistavaa! Tässä tekstissä koitan tiivistää rodun ominaisuudet omasta näkökulmastani. Suosittelen kuitenkin tutustumaan muihin lähteisiin tämän lisäksi. Laitan sivuun eri linkkejä, mihin suosittelen tutustumaan ajan kanssa.

Whippet on näöllä metsästävä vinttikoira. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut jahdata jäniksiä niin omistajansa ruoaksi kuin huvin vuoksi. Tästä huvista kehittyi ajan myötä myös kilpailu, jossa koirien taidot ja nopeus testattiin toisia whippetejä vastaan. Whippetistä tuli käyttötarkoitukseltaan myös kilpajuoksija. Sama metsästystaipumus, joka whippetillä oli jäniksiin ja pieneläimiin ohjattiinkin maata pitkin vedettävään rättiin. Tämä sama ominaisuus, "saalisvietti" on ollut yksi tärkeimpiä jalostettavia piirteitä rodun syntymästä asti, ja whippetin yksi käyttötarkoituksista on yhä tänäkin päivänä kilpajuoksija. Whippet on suosituin rotu vinttikoirien ratajuoksu- ja maastojuoksukokeissa.

Tämä synnynnäinen, voimakas saalisvietti erottaa whippetin monesta muusta koirarodusta. Monet koirat jäniksen nähdessään saattavat pyrähtää perään, mutta helposti luovuttavat, kun huomaavat, ettei jäniksen kiinni saamiseen ole toivoakaan. Whippet taas ajaa jänistä niin kauan, kun se on näkyvissä. Jotkut yksilöt voivat myös nenällään etsiä jäniksen jälkiä, että pääsisivät taas jahtaamaan saalista. Saaliin ajaminen on whippetille synnynnäinen reaktio, joka vahvistuu hyvistä kokemuksista ja vaikka ajo ei päättyisi kiinniottoon, whippet saa siitä hirmuisen adrenaliiniryöpyn ja into lähteä pupun perään on seuraavalla kerralla vielä suurempi.

Jo pienellä pennulla on voimakas saalisvietti.

Whippet on ruumiinrakenteeltaan sprintteri, eli lyhyen matkan juoksija. Lyhyet spurtit ja pyrähdykset ovat whippetillä luontaisempia liikkumismuotoja kuin pitkäkestoiset suoritukset. Whippet nauttii ja tarvitsee mahdollisuuden juosta sille luonnollisella tavalla täyttä vauhtia lyhyissä pätkissä. Ideaalia olisi, että whippet pääsisi ainakin kerran viikossa juoksemaan vapaana laajemmalla alueella. Whippet saattaa kyllä pärjätä ilman vapaana juoksua, mutta ei ole täysin tyytyväinen, ellei pääse tekemään sitä, mihin se on luotu: juoksemaan.